Сало: користь та шкода. Чому не варто виключати сало з раціону?
По колу цього традиційно-національного продукту чимало міфів, але правдиві далеко не всі. Хоча деяким людям дійсно варто утриматися від солоного делікатеса.

Сьогодні все більше людей замислюються про правильне харчування. Нерідко перехід на здоровіші страви вимагає виключити звичні продукти і відмовитися від улюблених, але шкідливих страв. Одним із таких «заборон» для зожників вважається сало. Чи так воно насправді шкідливе і кому справді варто утриматися від цього продукту, розбираємося разом із нутриціологом Ганною Глумовою.
Чи варто виключати сало з раціону?
Важливо розуміти, що жири потрібні людині для здоров’я! Помилково обмежувати чи виключати їх, продовжуючи у великій кількості вживати вуглеводи. Основу здорового повноцінного харчування становлять білки, корисні жири та складні вуглеводи. Однак необхідно дотримуватися балансу всіх цих речовин і враховувати свою індивідуальну потребу в калоріях.
Чим корисне сало? Вітаміни та кислоти
Свиняче сало – це товстий шар підшкірного жиру, де накопичуються та зберігаються різні біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни, антиоксиданти. Склад цього продукту багато в чому визначає корисні властивості сала, у ньому містяться вітаміни А, Е, D, F, мікроелементи (селен), жирні кислоти (насичені та ненасичені). Найціннішою серед кислот, що містяться в салі, є арахідонова кислота – поліненасичена жирна кислота, що володіє цілим спектром корисних дій, воно покращує роботу головного мозку, серцевого м’яза, благотворно впливає на роботу нирок і покращує склад крові, виводячи з неї надмірну кількість холестерину.
Крім того, ця кислота сприятливо впливає на обмін холестерину. Особливо вона важлива для жінок, оскільки бере участь у синтезі статевих гормонів. Тому на сало слід звернути особливу увагу дівчатам зі зниженим лібідо, порушеннями менструального циклу та безпліддям. Зрозуміло, цей продукт – не панацея і не чинитиме «чарівного» ефекту, але може допомогти нормалізувати гормональний фон.
Важливо розуміти, що жири потрібні людині для здоров’я! Помилково обмежувати чи виключати їх, продовжуючи у великій кількості вживати вуглеводи. Основу здорового повноцінного харчування становлять білки, корисні жири та складні вуглеводи. Однак необхідно дотримуватися балансу всіх цих речовин і враховувати свою індивідуальну потребу в калоріях.
Сало і розумова діяльність
Сало сприяє покращенню інтелектуальної діяльності та зміцнює імунітет. Тому, слідуючи заповіту Гіппократа, який стверджував, що протилежне лікується протилежним, при підвищеному рівні холестерину треба з’їдати щодня по невеликій скибочці сала-і нормалізація відкладень холестерину Вам гарантована. Значно посилюються корисні властивості сала при вживанні його з часником (також відомому борцю з холестерином). Також сало – це джерело таких цінних та незамінних жирних кислот, як: пальмітинова, олеїнова, лінолева, ліноленова, стеаринова. Висока концентрація цих компонентів посилює біологічну активність сала як джерела жирів у п’ять разів, порівняно з вершковим маслом. Лецитин, що міститься в салі, благотворно впливає на судини та клітинні мембрани, зміцнює їх, роблячи більш еластичними. Кровообіг головного мозку покращується.
Шкода сала. Чи шкідливий холестерин?

Вживати сало не можна в період загострення хронічного панкреатиту та холециститу. Також воно підвищує ризик серцево-судинних захворювань через велику кількість жирних кислот. До протипоказань належать і захворювання печінки, жовчовивідних проток, жовчного міхура і порушення обміну холестерину. З акуратністю його потрібно їсти людям з ожирінням та атеросклерозом, не перевищуючи добову норму.
Холестерин, що міститься в салі, колись був демонізований, і дарма, вважає нутриціолог. Сам по собі холестерин – це ресурс для синтезу гормонів та вітаміну Д. При помірному вживанні (приблизно 20-30 г на день) сало принесе лише користь.
Сало досить повільно розщеплюється і тому довго підтримує почуття ситості.
Загалом же сало — дуже калорійний продукт. У 100 г міститься майже 800 ккал.
Варто звертати увагу на екологічно чисте солоне сало – таке піде на користь організму. А ось від копчених делікатесів краще відмовитись. Крім того, цей продукт слід виключити тим, хто має гострі захворювання печінки, панкреатит, холецистит, коліт і гастрит.
Як правильно вживати сало
Щоб отримати максимум користі при вживанні сала в їжу, треба пам’ятати що помірне споживання сала – користь, шкода полягає в надмірному захопленні даним продуктом. Жири – необхідні організму, проте їхня частка в раціоні харчування досить мала, денною нормою дорослої людини можна вважати 9-12 г сала, максимальна тижнева порція – 100 г.
Щоб свиняче сало виявило свої корисні властивості, його потрібно правильно вживати. Віддавайте перевагу солоному або маринованому салу. Копченим, смаженим або вареним салом краще не захоплюватися, багато біоактивних речовин при даних видах обробки продукту розпадаються і не приносять користі.
Кращий час для вживання сала – ранок, організм отримає крім корисних речовин, потужне енергетичне підживлення. Адже калорійність сала досить висока – 770 кал на 100 г. Ранкова скибочка сала принесе користь і тим, хто страждає на порушення роботи травного тракту.
Тим часом дієтологи радять їсти сало, щоб схуднути. Справа в тому, що сало має жовчогінний ефект, сприяє швидкому виведенню з організму холестерину. Сало посилює відходження жовчі, яка накопичується в організмі за ніч, тим самим сприяє очищенню організму.
Чи потрібно істи сало? Висновок
Свиняче сало можна і треба їсти. Стільки користі від по-справжньому смачного продукту можна отримати вкрай рідко. А погладшати можна від чого завгодно: від хліба, картоплі та цукерок. Їжте в міру і насолоджуйтесь смаком та користю цього чудового продукту.