Здоров'я

Мікрохвильова піч, користь чи шкода?

Багато людей задумуються над питанням мікрохвильова піч – користь чи шкода? Суперечливі дослідження приладу, який є майже на кожній кухні, породили багато чуток. То гріти чи не гріти їжу в мікрохвильовій печі? Ми розбираємось у фактах та домислах.

Мікрохвильова піч користь чи шкода? Вбвивця на вашій кухні?

Історія мікрохвильової печі

Мікрохвильову піч винайшли у Німеччині під час Другої світової війни. Пристосування для швидкого приготування та розігріву було призначене для того, щоб оптимізувати роботу армії так, щоб на приготування їжі витрачалося якнайменше часу.

У 1943 році дослідження з влаштування НВЧ-печі потрапили до рук американців та росіян. Американці засекретили матеріали, а російські вчені у кількох дослідницьких інститутах Уралу та у Радіотехнологічному інституті Білорусії ретельно вивчили винахід. Зокрема, вчені присвятили свої роботи саме впливу НВЧ-печі на здоров’я людини. І ухвалили рішення: в СРСР мікрохвильові печі заборонити.

На те були причини. Радянські вчені 1976 року провели дослідження на організм мікрохвиль і з’ясували: вони шкідливі. Дослідники виявили, що мікрохвилі прискорюють структурний розпад продуктів та створюють канцерогенні речовини в молоці та зернових культурах. Крім того, під впливом мікрохвиль змінюється елементарний склад продуктів харчування, що спричиняє розлад травлення. Вчені з’ясували, що приготування їжі у мікрохвильовій печі впливає на хімічний склад їжі. У свою чергу це може призвести до збоїв у роботі лімфатичної системи, порушення її захисних функцій від злоякісних пухлин та зростання кількості ракових клітин у крові.

У дослідах над лабораторними мишами, яких годували приготованою в мікрохвильовій печі їжею, було виявлено різке збільшення (в порівнянні з контрольною групою) злоякісних пухлин шлунка і кишечника, і поступове руйнування травної та вивідних систем.

Крім того, вітаміни та мінерали з їжі, приготовленої в мікрохвильовій печі, засвоюються в організмі гірше, а при нагріванні м’яса в ньому відбувається утворення канцерогену.

Мікрохвильове випромінювання негативно впливає на структуру фруктів та овочів, руйнуючи вітаміни навіть за їх розморожування.

Все це дало підставу для заборони використання мікрохвильової печі радянськими громадянами.

Після перебудови заборона була знята, було проведено нові дослідження та зроблено нові висновки.

Нові відкриття

У 1990 році з’явилися дані про те, що, виявляється, дослідження російських вчених були недостовірними, і насправді їжа, приготована в НВЧ-печі, зберігає більше вітамінів і мінералів, ніж їжа, приготована звичайним чином.

Так, під час нових лабораторних досліджень овочі зберегли у собі близько 85% вітаміну С при приготуванні в мікрохвильовій печі, тоді як у варених овочах його залишилося не більше 30%.

Мікрохвильова піч, як виявилося, не тільки економить нам час приготування їжі, а й зберігає цінні білки.

Вчені офіційно підтвердили, що невисока доза випромінювання є досить безпечною для людини. Шкода для здоров’я людини буде мінімальною, якщо випромінювання НВЧ-печі не перевищує 5 мл в 2-3 см від її передньої стінки. Звичайно, у міру того як ви віддаляєтеся від НВЧ-печі, випромінювання слабшає.

Одна російська школярка не повірила вченим і вирішила перевірити користь мікрохвильової печі сама. Вона сім днів поливала рослину водою, підігрітою у НВЧ-печі. Результат виявився вражаючим: рослина загинула.

Принцип роботи

Мікрохвильова піч створює електромагнітні випромінювання на надчастотах. Вони складаються як з міліметрових, так і сантиметрових радіохвиль, довжина яких дорівнює від 1 мм до 30 см.

Мікрохвилі переміщуються зі швидкістю приблизно 300 км/сек і використовуються не тільки для НВЧ-печей, але й для телефонного зв’язку, теле- та радіотранслювання, а також для роботи Інтернету через супутники.

Впливаючи на молекули їжі, мікрохвилі змушують воду, що знаходиться в них, обертатися так швидко, що за рахунок створюваного тертя нагрівається сама їжа.

Тертя між молекулами води та іншими молекулами в їжі розриває та деформує їжу зсередини. Науковою цей процес називається структурною ізометрією. Якщо говорити простою мовою, то мікрохвильова піч викликає зміни в їжі на молекулярному рівні, що знайшло наукове підтвердження в безлічі лабораторних випробувань.

Мікрохвильова піч користь чи шкода? Безліч «проти»

Напевно, ви чули про вплив мобільного телефону на мозок людини. Так само, як і мікрохвильова піч, він працює на мікрочастотах, які, у свою чергу, створюють торсіонне поле. На думку експертів із Франції, Росії та Швейцарії, саме через це у багатьох людей починає боліти голова, виникає безсоння та дратівливість.

НВЧ-піч можна з легкістю назвати «творцем» нової їжі, тому що вона повністю руйнує їжу на клітинному рівні. НВЧ-піч створює так звані радіолітичні сполуки та сприяють виникненню молекулярної гнилі, яка зазвичай виникає при підвищеній радіації.

Крім того, мікрохвильова піч, як і радіація, створює нові невідомі науці сполуки, оскільки під впливом НВЧ-випромінювання змінюється структура молекул їжі. Атоми набувають або втрачають електрони, що повністю змінює структурний склад речовини.

Висновки радянських вчених повністю підтвердилися: корисні речовини під впливом мікрохвиль перетворюються на ізомери, які завдають непоправної шкоди нервовій системі та органам шлунково-кишкового тракту.

Надвисокі частоти згубно позначається на тих органах людини, в яких відсутні судини. Так, якщо організм нагрівається, то кров сприяє зниженню нагріву за допомогою того, що розносить тепло організмом і остуджує його. У деяких же органах, наприклад, кришталику ока, судин немає, і такий нагрівання сприяє зниженню функціонування цих частин тіла. Так, наприклад, кришталик темніє, і це необоротно.

Нервові розлади, безсоння, дратівливість, втрата волосся, погіршення стану нігтів, проблеми з репродуктивною функцією, підвищення ризику ракових клітин. Всі ці проблеми – це наслідки іонізації продуктів, яку проводить звичайна побутова мікрохвильова пічка.

Вчені з’ясували, що людина починає помічати негативний вплив цієї техніки лише через 12-15 років після щоденного використання. Відповідно шкода мікрохвильової печі для людини, якій сьогодні 20 років, проявиться тільки тоді, коли їй буде 32-35.

Думка «за»

Інші фахівці стверджують, що мікрохвилі, що використовуються для побутових приладів, абсолютно безпечні для людини при правильному використанні, а висновки тих, хто говорить про шкоду НВЧ-печей, не відповідають дійсності. Насправді ніякої переорієнтації молекул не відбувається, адже розірвати молекулу, навіть таку просту, як молекула води, і навіть після того, як розігрівшись, вона перейшла в пару — в домашніх умовах неможливо.

Автори цього дослідження справедливо стверджують, що будь-який спосіб приготування їжі призводить до зміни та розщеплення складних органічних сполук на простіші та зручніші для засвоєння, інакше людина могла б спокійно харчуватися, наприклад, сирим м’ясом.

Крім того, є дані, що за рахунок швидкого нагріву в мікрохвильовій печі швидше і надійніше гинуть хвороботворні мікроби, а ось вітамінів у їжі залишається трохи менше, ніж у сирих продуктах, і значно більше, ніж у приготовлених іншим способом.

Як перевірити НВЧ-піч на безпеку?

Існує кілька способів, які допоможуть вам визначити, наскільки сильну шкоду ви завдаєте своєму організму, використовуючи НВЧ-піч. Звичайно, ефективність деяких способів викликає сумніви, проте можна скористатися кількома способами послідовно для чистоти експерименту:

Для першого способу вам знадобиться два звичайні мобільні телефони. Перший покладіть всередину мікрохвильової печі, потім з другого телефону зателефонуйте на перший. Якщо той задзвонить, значить мікрохвильова піч відмінно пропускає хвилі як всередину, так і назовні, тобто ризик отримання шкоди від цього пристрою досить високий.

Візьміть склянку із холодною водою. Поставте потужність близько 700-800 Вт і грійте воду протягом 2 хвилин. За ідеєю, вода має за цей час закипіти. Якщо це сталося, то все гаразд: мікрохвильова піч не пропускає назовні випромінювання і з нею можна знаходитися поруч під час її роботи. Якщо вода недостатньо прогрілася, для того щоб закипіти, це означає, що хвилі вириваються назовні, тим самим завдаючи шкоди людям, що стоять поруч.

Вимкніть світло на кухні. Увімкніть порожню мікрохвильову піч і піднесіть до неї люмінесцентну лампу. Якщо вона спалахнула, то ваша мікрохвильова піч випромінює занадто багато хвиль.

Якщо дверцята біля мікрохвильової печі сильно нагріваються під час її роботи, то це може свідчити про те, що хвилі витікають назовні.

Найдієвішим способом перевірити, чи існує витік випромінювання, є перевірка за допомогою детектора НВЧ-хвиль. Необхідно поставити в мікрохвильову піч склянку з холодною водою і включити її. Обережно проведіть по периметру пристрою детектором, особливу увагу приділіть кутам. Якщо витоку немає, то стрілка детектора не зрушить із зеленої позначки. Якщо ж випромінювання є і воно досить сильно поширюється за межі мікрохвильової печі, то стрілка детектора перейде в його червону половину. Цей спосіб є найдостовірнішим, але найважкоздійсненним.

Читайте также: Куда выбрасывать лампочки и светодиодные лампы

Що тепер?

Що ж робити, якщо ви звикли до мікрохвильової печі та не можете уявити життя без неї? Існує кілька правил, виконуючи які, ви, якщо і не зможете повністю звести нанівець шкоду, яку завдає вам НВЧ-піч, то знизите її до допустимого мінімуму.

У жодному разі не відкривайте дверцята працюючої мікрохвильової печі: так, ви випустите випромінювання назовні і наразитеся на небезпеку зайвий раз.

Не розташовуйте прилад поруч із місцем, де ви звикли обідати або проводити багато часу, готуючи їжу. Найкраще поставити НВЧ-піч там, де ви не з’являєтеся без особливої необхідності.

У жодному разі не ставте в піч металевий посуд. Навіть фарба, яка містить елементи металів, може нашкодити роботі магнетрону, і НВЧ-піч працюватиме неправильно, випромінюючи все більше і більше шкідливих для людського організму хвиль.

Не використовуйте піч для приготування продуктів. Основною функцією мікрохвильової печі повинен бути розігрів їжі, а також розморожування продуктів.

Якщо у вас є кардіостимулятор, краще утриматися від використання цього приладу. Питання мікрохвильова піч, користь чи шкода для вас вже вирішено однозначно – небеспечно!

Не забувайте, що явища індивідуально впливають на кожен організм. Одному випробуваному достатньо тиждень гріти їжу в мікрохвильовій печі, для того щоб у нього з’явилися проблеми з травленням. Другий може вживати таку їжу протягом кількох років, і питання про шкоду не стоятиме настільки гостро.

Ну і читайте інструкцію до вашої грубки – там про безпечне поводження з приладом все докладно розписано.

Отже, мікрохвильова піч користь чи шкода, вирішуватиме кожен самостійно. Літак впевнений: попереджений-значить врятований.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button