ЖиттяЗдоров'яПрирода і екологія

В селі люди живуть довше ніж в місті

Фахівці з Гарвардського університету провели багаторічне дослідження, під час якого проаналізували показники здоров’я 108 тисяч жінок. Короткий висновок можна сформулювати так: люди, чий будинок знаходиться поруч із садом, парком або в сільській місцевості, живуть у середньому на 12% довше за мешканців «міських джунглів». У мешканців міст була виявлена ​​більш висока смертність від раку та хвороб дихальних шляхів. У випадку з аматорами життя за містом показники смертності від таких захворювань виявилися нижчими на 13% та 34% відповідно.

Те, що любителі свіжого повітря живуть довше, нікого не дивує. Екологія більшості міст світу залишає бажати краще, а це незмінно позначається на фізичному здоров’ї. Проте автори дослідження визнають, що очікували побачити настільки сильний взаємозв’язок. Ще більш дивним вони називають поліпшення психологічного стану людини, яка живе поряд із природою.

Серед причин, що покращують самопочуття людей, вчені називають менший шум і відносно невелику кількість людей, що знаходяться поруч. Раніше дослідники вже робили акцент на тому, що люди, що живуть у селах, найщасливіші. Потім йдуть жителі невеликих міст, а найнещаснішими є ті, хто живе у мегаполісах. У різні часи експерти по-різному намагалися це пояснити. Стверджувалося, наприклад, що з часів первіснообщинного ладу людина звикла жити у замкнутих колективах, де всі одне одного добре знають. Тому проживання у містах із багатомільйонним населенням стало своєрідним випробуванням.

Слід сказати, що фізичний та психічний стан тісно взаємопов’язані. Тому загальний комфорт заміського життя можливо серед основних причин фізичного здоров’я (нарівні з найбільш сприятливою екологічною обстановкою).

Взагалі, останніми роками фахівці все активніше намагаються відповісти на запитання про причини довголіття. Нещодавно, наприклад, шістнадцятирічне дослідження вчених із Гарвардського університету показало чіткий взаємозв’язок між тривалістю життя та вживанням морепродуктів. Як виявилося, люди похилого віку, в чий раціон входить така їжа, на 30% рідше за інших стикаються з хворобами серцево-судинної системи. А ось дослідники з КНР говорять про користь пряної та гострої їжі. Люди, які вживають такі страви, рідше страждають на серцево-судинні та онкологічні захворювання.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button